Spindemider

En af de største udfordringer, man som drivhusejer oplever er nok spindemider i agurkplanterne. Spindemider kan mere eller mindre tage livet af agurkplanterne på under en uge, så det handler om at opdage dem så tidligt som muligt. og få det behandlet i en fart.

Spindemider kendetegnes ved at plantens blade begynder at blive gullige i kanten og det spreder sig ind over bladet især imellem bladets årer. Hvis planten er hårdt angrebet kan man også se spind og man kan se nogle små edderkoppelignende dyr i spindet, og på undersiden af bladene kan man se nogle meget små insekter som krvler omkring hvis man skubber til dem.

Når spindmider konstateres og hvis bladene er hårdt angrebet, kan det være nødvendigt at fjerne de ramte blade.  Det vil også gøre det nemmere at ramme spindemiderne med f. eks. insektsæbe som sprøjtes på planterne.

Insektsæbe

Den billigste måde at behandle spindemider, er nok insektsæbe. Man kan selv lave insektsæbe ved at lave en blanding af fire dele vand, en del sprit, og en del brun sæbe eller sæbespåner. Det sprøjtes ud over den angrebne plante.
Agurkplanten kan godt reagerer voldsomt på behandlingen og bladende kan begynde at hænge og man tror at den er ved at dø. Men de plejer nu er rette sig op til dagen efter hvis man sprøjter det på om aftenen.

Regnfang

Regnfang er en staude som oftest ses i grøftekanterne. den har store tætte gule blomsterstande. og spindemider hader dem. Det kan derfor anbefales at plukke nogle regnfang og hænge dem op imellem agurkplanterne. Det fjerner måske ikke et stort igangværende angreb, men det virker præventivt mod kommende angreb, da spindemiderne vælger naboens drivhus fremfor dit. Selvom planterne visner i løbet af nogle dage, så har de stadigvæk effekt.

NeemAzal

NeemAzal er et udtræk  af NeemTræet Azadiractha indica. Aktivstoffet hedder azadirachtin og virker ved at stoppe skadedyrenes fødeoptag. Det giver derfor ikke en KnockDown effect, og det endelige resultat kan først ses efter 7-10 dage.

NeemAzal må anvendes helt frem til 3 dage før høst af bl. andet, agurker, drueagurker, courgetter, tomater, peberfrugt, auberginer, meloner og græsker.
Kartofler må NeemAzal senest anvendes 4 dage før høst.
I kærnefrugt må NeemAzal senest anvendes i stadium 69 (Når blomstringen afsluttes)

NeemAzal har en god virkning på Spindemider og bladlus men virker desværre ikke på Skjoldlus.

NeemAzal er ikke giftig for bier og mariehøns, men er det desværre overfor svirrefluer.

Så forebyggende behandling i form af regnfang, bønner eller insektsæbe er at foretrække.

Bønner

Der er her ikke tale om religiøse vers og fremsigelser. Derimod er der tale om helt almindelige bønneplanter, som eftersigende skulle have en afskrækkende effekt på i hvert fald spindemider. Hvorvidt det virker, er nok mest af alt et spørgsmål om religion. Jeg har dog ikke selv afprøvet løsningen, men det siges at skulle virke. Så nu er husrådet bragt videre.