Agurker i drivhuset, giver anledning til mange fornøjelser. Men kan også være fyldt med udfordringer. Mange oplever at deres agurkplanter vokser helt vildt, eller kun giver udbytte i starten af sæsonen for efterfølgende at kollapse.

Jeg har igennem årene gjort mig nogle erfaringer med agurker i drivhuset, og vil derfor dele lidt ud af disse erfaringer. Min favorit sort er den gamle frøfaste sort “Sonja” som godt kan få lidt små pigge, men de er nemme at gnide af ved høst, og agurkerne holder sig længe friske i køleskabet. De er ikke så store. Typisk op til omkring 20 cm. De kan godt have en tendens til at få en anelse sej skræl. Men egentlig syntes jeg at det giver agurken lidt mere “bid”. Men det er selvfølgelig smag og behag. Men hoved årsagen til at jeg har valgt “Sonja” sorten er at man kan tage frø og selv så den igen året efter, så man slipper for at skulle ud og købe dyre planter hvert år. 

Beskæring af sideskud

Der er flere måder man kan beskærer sine agurkplanter på, for at optimerer udbyttet, og ikke mindst holde sine planter lidt tilbage i væksten.

Som udgangspunkt bør man fjerne blomster fra hovedstænglen. Man kan dog lade et par enkelte blomster sidde tilbage hvis man ønsker et par tidlige agurker. Men agurker på hovedstænglen vil optage en masse næring fra planten og dermed begrænse væksten af planten. Og på sigt vil beskæring give flere agurker på planten.

Agurkplanter afsætter mange sideskud og når de har sat blad nummer to så bør man nippe det nye skud af efter blad nr. to. det giver to vækstpunkter som potentiel giver agurker. Agurkerne fremkommer nemlig ved hvert blads udspring.

Herunder ses et eksempel på et sideskud hvor blad nummer to at fremkommet og der er sat en ny agurk ved hvert bladfremspring.

Ved at beskære planten efter bladsætning nummer to, vil planten have mere overskud til at leverer vækst til de to afsatte agurker.

Her under er et eksempel på et sideskud efter beskæring

At holde blomster nede på hovedstænglen, samt beskærer sideskud er en god øvelse i disiplin. For at det bliver optimalt skal det helst gøres mindst hver anden dag. Især med hensyn til blomsterne på hovedstænglen. De er nemligvirkelig ihærdige med at fremkomme. Jeg har ofte oplevet at have nippet blomster om formiddagen, for at måtte konstaterer at om aftenen var der kommet nye blomster på hovedstænglen. Det er derfor ofte at jeg faktisk nipper små agurker af i stedet for blomster. For på to dage kan der nemt udvikles en mini agurk på en til to cm.

Når man har beskåret et sideskud, vil det i første omgang give et par agurker. Men på et tidspunkt vil der kommet et nyt sideskud fra bladsætning nummer to. Når dette nye sideskud har afsat sit første blad, så beskærer man det så igen lige efter dette blad. Så vil dette nye “ekstra” side skud igen give en eller flere agurker. og sådan kan man blive ved hele sæsonen. og dermed begrænse omfanget af planten.

Jeg har dog ikke noget foto af dette forløb på nuværende tidspunkt, men jeg vil få det tilføjet når mine planter får lavet nogle ekstra sideskud i løbet af sæsonen

Beskæring af hovedstammen

De fleste af os har et drivhus som er i villehave størrelse. Det er dejligt overkommeligt, men det betyder også at en agurkplante hurtigt kan blive meget høj. Jeg prøver personligt at lade dem kravle på snore op under taget, men man kan også vælge at klippe hovedstammen over. Det vil stoppe den opadgående vækst, men vil tillade at sideskudene stadig vokser.

foto kommer senere